Keszthelyi Yacht Club

Az egyik legrégebbi keszthelyi egyesület a „Csónakázó- és Korcsolya Egylet” 1879-ben alakult. 1914-ben lett a Balatoni Yacht Club tagegyesülete, majd 1930-ban felvette a Keszthelyi Yacht Club nevet. Ma is Keszthely egyik patinás sportegyesülete, mely fennállása óta számos sportágban és egyéb közösségi rendezvények szervezőjeként járult hozzá Keszthely és a térség polgárságának szórakozásához.
Az első evezős és korcsolya versenyek mellett, a helyi úszó, jégkorong és tenisz sportágak, valamint a természetjárás meghonosításában és fejlesztésében is a kezdetektől szerepet vállalt a Keszthelyi Yacht Club tagsága.
Az egyesületnek többször is költöznie kellett, míg vitorláskikötője mai helyére, a volt ládagyár területére került Keszthely keleti felében, csekély számú hajóhellyel. A telepet közösen használják túravitorlások és evezősök, és itt működik az ország egyetlen vitorlás-hajóépítő iskolája, a keszthelyi Asbóth Sándor Szakközépiskola és Kollégium egyik tagozata is.

Az egyesület jelenleg is non-profit szervezetként működik, a szabadidősport szervezett keretei között foglalkozik vitorlás ifjúsági és felnőttoktatással, nyári gyerektáborok szervezésével. A Magyar Vitorlás Szövetség versenyrendszerében számos olimpikont és világbajnokot, valamint nemzeti bajnokok sorát nevelte ki. Az egyesület jelenlegi elnöke: Tompos Kálmán, taglétszáma meghaladja a 80 főt.