Vitorlás tanfolyam

Vitorlás tanfolyamok a Balatonon, amikkel valódi tapasztalatot és tudást szerezhetsz. Gondoltál már arra, milyen egyedülálló érzés önállóan szelni a habokat?

Ha Te is azok közé tartozol, akik rajonganak a vitorlázásért és mostmár elérkezettnek látják az időt arra, hogy meg is tanuljanak vitorlást vezetni, akkor most itt a lehetőség évtizedes tapasztalattal rendelkező, vitorlás versenyzőtől tanulni.

A vitorlás tanfolyam célja

Vitorlás (és motorcsónak) tanfolyamunk célja, hogy megszerezd a kedvtelési célú kishajós képesítést, amely birtokában önállóan vezethetsz vitorlás kishajót a Balatonon és Európa belvizein, illetve motorcsónakot (pl. a Dunán, Tiszán, Európa belvizein; viszont belsőégésű motorral felszerelt motorcsónakot védett vízterületen, pl. a Velencei tavon, kedvtelési céllal tilos használni, ilyen helyeken az elektromos motorcsónakok a népszerűek).

A belvízi képesítés tengeren nem érvényes, de az itt megszerzett vitorlástudást a tengeren is fogod tudni alkalmazni.

vitorlas-tanfolyam

A vitorlás tanfolyam felépítése

A vitorlás tanfolyam maximális létszáma az elméleten nincs korlátozva, hiszen mindenki távoktatással, otthoni gyakorlással készül az elméleti vizsgára. A vitorlás tanfolyam gyakorlati képzésén a létszámot az adott gyakorlaton rendelkezésre álló gyakorlati helyek száma határozza meg, ez legfeljebb 15 fő. A tanfolyamot egy fő részvételével is megtartjuk, bár olyan még nem fordult elő, hogy egyedül lett volna valaki, hacsak nem magánórákon.

Vitorlás tanfolyamaink elméleti képzései minden hónap 10-én indulnak, az év 12 hónapjában. Az elméleti vizsgára három hét múlva (hó végén, vagy következő hónap első napjaiban) kerül sor közösen egyeztetett időpontban, hatósági vizsgaközpontban, Siófokon, vagy Pesten.

Mikor tartják a vitorlás képzést?

A vitorlás tanfolyam négynapos gyakorlati kurzusai áprilistól novemberig tartanak Balatonszemesen, választható időpontokban. Ezt követően kerül sor a vitorlás gyakorlati vizsgára. A motorcsónak gyakorlati képzés ideje fél nap, ezt a Dunán tartjuk, ennek időpontját (és a motorcsónak vizsga időpontját) közösen egyeztetjük.

Vitorlás tanfolyam időpontok:

Távoktatásos elméleti képzéseink 2023-ban minden hónap 10-én indulnak, az év 12 hónapjában:

Január 10., február 10., március 10., április 10., május 10.június 10., július 10., augusztus 10., szeptember 10., október 10…

A hó elején várható hatósági elméleti vizsgaidőpontokat közösen egyeztetjük.

Gyakorlati képzések és tervezett vizsgaidőpontok:

2023. április 13-16. (csütörtök-vasárnap, vitorlás gyakorlati képzés)
Géphajós képzés javasolt napja (egyeztethető): április 2.
Tervezett gyakorlati vizsgaidőpontok: április 19. (szerda, géphajó), május 9. (kedd, vitorlás)

2023. április 28-május 1. (péntek-hétfő, vitorlás gyakorlati képzés)
Géphajós képzés javasolt napja (egyeztethető): április 22.
Tervezett gyakorlati vizsgaidőpontok: május 9. (vitorlás), május 10. (géphajó)

2023. május 26-május 29. (péntek-hétfő, vitorlás gyakorlati képzés)
Géphajós képzés javasolt napja (egyeztethető): május 21.
Tervezett gyakorlati vizsgaidőpontok: június 6. (kedd, vitorlás), június 7. (szerda, géphajó)

2023. június 22-25. (csütörtök-vasárnap, vitorlás gyakorlati képzés)
Géphajós képzés javasolt napja (egyeztethető): június 18.
Tervezett gyakorlati vizsgaidőpontok: július 4. (kedd, vitorlás), július 5. (szerda, géphajó)

2023. július 16-19. (vasárnap-szerda, vitorlás gyakorlati képzés)
Géphajós képzés javasolt napja (egyeztethető): július 16.
Tervezett gyakorlati vizsgaidőpontok: július 25. (kedd, vitorlás), július 26. (szerda, géphajó)

2023. augusztus 10-13. (csütörtök-vasárnap, vitorlás gyakorlati képzés)
Géphajós képzés javasolt napja (egyeztethető): augusztus 19.
Tervezett gyakorlati vizsgaidőpontok: augusztus 29. (kedd, vitorlás), augusztus 30. (szerda, géphajó)

2023. szeptember 21-24. (csütörtök-vasárnap, vitorlás gyakorlati képzés)
Géphajós képzés javasolt napja (egyeztethető): szeptember 17.
Tervezett gyakorlati vizsgaidőpontok: október 3. (kedd, vitorlás), október 4. (szerda, géphajó)

2023. október 20-23. (péntek-hétfő, vitorlás gyakorlati képzés)
Géphajós képzés javasolt napja (egyeztethető): október 15.
Tervezett gyakorlati vizsgaidőpontok:november 2. (kedd, vitorlás), november 3. (szerda, géphajó)

Fontos tudnivaló, hogy ha elméletből még nem vizsgáztál le, a gyakorlati képzésen ettől függetlenül is részt vehetsz. Tehát ha például április 10-én elkezded az elméleti képzést, de 12-én már gyakorlati képzés is van, ha van hely, fedélzetre szállhatsz! Szigorú sorrend csak a hatósági vizsgáknál van: addig nem vehetsz részt a gyakorlati vizsgán, amíg le nem vizsgáztál elméletből. Ha megcsináltad a képzést, egy év áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindenből levizsgázzál.

Kinek ajánlott a tanfolyam?

A vitorlás tanfolyamon elsősorban kezdőket várunk, és azokat, akik valamennyire már tudnak vitorlázni, de szükségük van a képesítésre. Természetesen levizsgázott tanulóinknak haladó tanfolyamokat, külön képzéseket is szervezünk, sőt, segítünk akár a versenyzésbe való belekóstolásba is.

A legtöbb esetben a három és fél napos vitorlás gyakorlati képzés elég, vagy elég lehet a sikeres vizsgázáshoz, azonban minden vizsga előtt van lehetőség különórás gyakorlásra. Természetesen ez az opció sikeres vizsga után is fennáll, hiszen akkor jöhetnek a haladóbb dolgok!

A vitorlás képzés ára

A tanfolyam árakat úgy határoztuk meg, hogy kedvezőbb legyen egy átlagos személygépkocsi tanfolyamdíjánál, és hogy lehetőség szerint 2023-ban is megtartsuk az előző évi árakat. Természetesen vizsgadíj-költségekkel is kell kalkulálni, ezeket a vizsgahatóságnak kell kifizetni. A teljes kombinált tanfolyamdíj 2023. elején (vitorlás+motorcsónak) 190.000 Ft, 2022-höz képest változatlan áron. A részletes árlistát az Árak oldalon találod.

Vitorlás oktatótól tanulhatsz

Oktatóink évtizedes rutinnal rendelkező vitorlázók, vezető oktatónk, Galántha Gergely emellett 1989 óta versenyszerűen is vitorlázik, valamint a társportokat (szörfözés, katamaránozás) is művel, továbbá saját készítésű kiadványokkal (pl. „Csomók, lekötések és áttételek a kishajókon”) is segíti az oktatási munkát. Az Oktatóink oldalon bővebben olvashatsz róluk.

galanthai-gergo-vitorlas-oktato

Jelentkezéshez szükséges elvárások

A jelentkezéshez 18. éves életkor, és alapfokú iskolai végzettség, valamint egészségügyi alkalmasság (ezt pl. a háziorvos tudja igazolni) szükséges. Az elméleti képzést egyébként már 17 évesen is el lehet kezdeni. Tanulóink többsége általában 20 és 60 év közötti életkorral rendelkezik.

Várunk a fedélzeten!