Vitorlás tanfolyam

Vitorlás tanfolyam a Balatonon, amivel valódi tapasztalatot és tudást szerezhetsz. Gondoltál már arra, milyen egyedülálló érzés önállóan szelni a habokat?

Ha Te is azok közé tartozol, akik rajonganak a vitorlázásért és most már elérkezettnek látják az időt arra, hogy meg is tanuljanak vitorlást vezetni, akkor most itt a lehetőség évtizedes tapasztalattal rendelkező oktatótól és vitorlás versenyzőtől tanulni.

Kombinált (összevont) képzéseink

A vitorlás tanfolyam összevonható motorcsónak képzésünkkel, és kiegészítő IV. osztályú magyar tengeri vizsgával is. Összevont képzésünk alapára kedvezményes, ráadásul az elméleti vizsgák akár egyben, egy alkalommal is letehetőek. A belvízi alapképzés balatoni gyakorlata (mind a vitorlás, mind a motorcsónak képzésünk a Balatan déli partján kerül megszervezésre) egyúttal a IV. osztályú tengeri vizsgának is a gyakorlata.

A vitorlás tanfolyam célja

Vitorlás (és motorcsónak) tanfolyamunk célja, hogy megszerezd a kedvtelési célú kishajós képesítést, amely birtokában önállóan vezethetsz vitorlás kishajót a Balatonon és Európa belvizein, illetve motorcsónakot (pl. a Dunán, Tiszán, Európa belvizein; viszont belsőégésű motorral felszerelt motorcsónakot védett vízterületen, pl. a Velencei tavon, kedvtelési céllal tilos használni, ilyen helyeken az elektromos motorcsónakok a népszerűek).

A belvízi képesítés tengeren nem érvényes, DE lehetőséged van a megszerezett belvízi képesítés mellé kiegészítő tengeri vizsgát is tenni! A balatoni gyakorlati képzésen megszerzett vitorlástudást pedig a tengeren is fogod tudni alkalmazni.

vitorlás tanfolyam a balatonon

A vitorlás tanfolyam felépítése

A vitorlás tanfolyam maximális létszáma az elméleten nincs korlátozva, hiszen mindenki távoktatással, otthoni gyakorlással készül az elméleti vizsgára. A vitorlás tanfolyam gyakorlati képzésén a létszámot az adott gyakorlaton rendelkezésre álló gyakorlati helyek száma határozza meg, ez legfeljebb 15 fő. A tanfolyamot egy fő részvételével is megtartjuk, bár olyan még nem fordult elő, hogy egyedül lett volna valaki, hacsak nem magánórákon.

Vitorlás tanfolyamaink elméleti képzései minden hónap 10-én indulnak, az év 12 hónapjában. Az elméleti vizsgára három hét múlva (hó végén, vagy következő hónap első napjaiban) kerül sor közösen egyeztetett időpontban, hatósági vizsgaközpontban, Siófokon, vagy Pesten.

Mikor tartják a vitorlás képzést?

A vitorlás tanfolyam gyakorlati kurzusai áprilistól novemberig tartanak Balatonszemesen, választható időpontokban. Ezt követően kerül sor a vitorlás gyakorlati vizsgára. A motorcsónak gyakorlati képzés ideje fél nap, ezt a Dunán vagy a Balatonon tartjuk, ennek időpontját (és a motorcsónak vizsga időpontját) közösen egyeztetjük.

Vitorlás tanfolyam időpontok:

Távoktatásos elméleti képzéseink 2024-ben minden hónap 10-én, továbbá egyedi időpontokban és a gyakorlati képzéssel egyidőben is indulnak:

Január 10., február 10., március 10., április 10., május 10., június 6., június 10., június 13., június 27., július 4., július 10., július 15., július 22., augusztus 5., augusztus 10., augusztus 12., augusztus 26., szeptember 10., szeptember 26., október 10…

A hó elején várható hatósági elméleti vizsgaidőpontokat közösen egyeztetjük. Az elméleti vizsgák a KAV vizsgaközpontjaiban kerülnek lebonyolításra.

Vitorlás gyakorlati képzések 2024. júniustól szeptemberig:

2024. június 6-9. (csütörtök-vasárnap)

2024. június 13-16. (csütörtök-vasárnap)

2024. június 27-30. (csütörtök-vasárnap)

2024. július 4-7. (csütörtök-vasárnap)

2024. július 15-18. (hétfő-csüt)

2024. július 22-25. (hétfő-csüt)

2024. augusztus 5-8. (hétfő-csüt)

2024. augusztus 12-15. (hétfő-csüt)

2024. augusztus 26-29. (hétfő-csüt)

2024. szeptember 12-15. (csütörtök-vasárnap)

2024. szeptember 26-29. (csütörtök-vasárnap)

2024. október 10-13. (csütörtök-vasárnap)

Ez azonban nem az összes lehetséges időpont. A pontos dátumot a jelentkezési űrlapon tudod kiválasztani.

Fontos tudnivaló, hogy az elméleti és a gyakorlati képzés sorrendje felcserélhető. Tehát ha például április 10-én elkezded az elméleti képzést, de 12-én, vagy akár április 4-én már gyakorlati képzésed is van, gond nélkül fedélzetre szállhatsz! Szigorú sorrend csak a hatósági vizsgáknál van: addig nem vehetsz részt a gyakorlati vizsgán, amíg le nem vizsgáztál elméletből. Ha megcsináltad a képzést, egy év áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindenből levizsgázzál.

Kinek ajánlott a tanfolyam?

A vitorlás tanfolyamon elsősorban kezdőket várunk, és azokat, akik valamennyire már tudnak vitorlázni, de szükségük van a képesítésre. Természetesen levizsgázott tanulóinknak haladó tanfolyamokat, külön képzéseket is szervezünk, sőt, segítünk akár a versenyzésbe való belekóstolásba is.

A legtöbb esetben a három és fél napos vitorlás gyakorlati képzés elég, vagy elég lehet a sikeres vizsgázáshoz, azonban minden vizsga előtt van lehetőség különórás gyakorlásra. Természetesen ez az opció sikeres vizsga után is fennáll, hiszen akkor jöhetnek a haladóbb dolgok!

A vitorlás képzés ára

A tanfolyam árakat úgy határoztuk meg, hogy kedvezőbb legyen egy átlagos személygépkocsi tanfolyamdíjánál, és hogy lehetőség szerint 2023-ban is megtartsuk az előző évi árakat. Természetesen vizsgadíj-költségekkel is kell kalkulálni, ezeket a vizsgahatóságnak kell kifizetni. A teljes kombinált tanfolyamdíj 2024. elején (vitorlás+motorcsónak) 220.000 Ft, 2022-höz és 2023-hoz képest változatlan áron! A részletes és aktuális árlistát az Árak oldalon találod.

Vitorlás oktatótól tanulhatsz

Oktatóink évtizedes rutinnal rendelkező vitorlázók, vezető oktatónk, Galántha Gergely emellett 1989 óta versenyszerűen is vitorlázik, valamint a társportokat (szörfözés, katamaránozás) is művel, továbbá saját készítésű kiadványokkal (pl. „Csomók, lekötések és áttételek a kishajókon”) is segíti az oktatási munkát. Az Oktatóink oldalon bővebben olvashatsz róluk.

vitorlás tanfolyam oktató a balatonon

Jelentkezéshez szükséges elvárások

A jelentkezéshez 18. éves életkor, és alapfokú iskolai végzettség, valamint egészségügyi alkalmasság (ezt pl. a háziorvos tudja igazolni) szükséges. Az elméleti képzést egyébként már 17 évesen is el lehet kezdeni. Tanulóink többsége általában 20 és 60 év közötti életkorral rendelkezik.

Várunk a fedélzeten!