Vitorlás vizsga a Balatonon

A Dél-balatoni Vitorlásiskolában nemcsak tudást szerzel, de vitorlás vizsgát is letehetsz.

Mindehhez nincs más teendőd, mint beiratkozni képesítést is nyújtó, és hatósági vizsgával záródó alaptanfolyamunkra. A vitorlás vizsga mellett géphajós (motorcsónak) vizsgát is szervezünk.

Mire jó a vitorlás vizsga?

A vitorlás vizsga által megszerzett nemzetközi belvízi képesítés (“hajós jogosítvány”) birtokában a legtöbb, húsz méter testhossz alatti vitorlástípust vezetheted a Balatonon, vagy más európai belvízen. Így akár óriási, több száz négyzetméter vitorlafelülettel rendelkező vitorlásokat is önállóan kezelhetsz.

Miből áll a vitorlás vizsga?

A képzés és a vizsga is két részre bontható: elméletre és gyakorlatra, és mind a kettőből külön kell vizsgázni. Mi mind a kettőre felkészítünk. Teljes körű tudást szerzel, hogy sikeresen és biztonságosan tudjál vitorlást és motorcsónakot vezetni.

Hol lehet felkészülni a vizsgára?

Az elméleti tanfolyam otthoni (online) gyakorlásból áll, tehát bármilyen helszínen vagy, fel tudsz készülni. Ezen kívül szervezünk tantermi oktatásokat is, ha jobban szereted a hagyományos képzési formát. A gyakorlati tanfolyam helyszíne Balatonszemes, vitorláskikötő.

Mikor és hol lehet vitorlás vizsgát tenni?

Amikor felkészültél, a KAV siófoki vagy budapesti vizsgaközpontjában kerül sor a számítógépes elméleti vizsgára. A gyakorlati vizsga pedig Balatonszemesen lesz, ugyanott ahol a gyakorlás, és ugyanazzal a vitorláshajóval. Ha valamiért nem tudsz felkészülni a vizsgára, vagy nem érsz rá, semmi gond: elméleti vizsgára szinte minden héten van lehetőség (a jelentkezési határidők betartásával), vitorlás gyakorlati vizsgát pedig minden hónapban szervezünk áprilistól novemberig. Motorcsónak vizsgáinkat a Dunán tartjuk.

Ki tehet vitorlás vizsgát?

Bárki, aki…

  • magyar állampolgár
  • 18 éves elmúlt
  • tud úszni
  • legalább általános iskolai végzettséggel rendelkezik

…és persze aki szeretne hajózni.

Gyakran ismételt kérdések a vitorlás vizsgáról

Mit hozzunk magunkkal a vizsgára?

Akár elméleti, akár gyakorlati vitorlás vizsgára jössz, mindig legyenek nálad a személyi okmányaid. Azonkívül kelleni fog az orvosi igazolás eredeti példánya. Jól jöhet némi uzsonna, inni- és olvasnivaló, gyakorlati vizsgán pedig a körülményeknek megfelelő ruházat, ugyanúgy, mint a gyakorlati képzésen.

Kezdők is tehetnek vitorlás vizsgát?

Igen, sőt, az alaptanfolyamon leginkább kezdőket várunk, a többséget ők alkotják. A tanfolyam végére azonban már nem lesznek zöldfülűek!

Mi várható a vizsgán, és mennyi ideig tart?

Az elméleti vizsga egy feleletválasztós számítógépes teszt, általában három tárgyból. A vizsgávala legtöbben háromnegyed órán belül végeznek. Ha csak egy vagy két tárgyból vizsgázol, 20-30 perc alatt készen is vagy.

A géphajós (motorcsónak) vagy vitorlás gyakorlati vizsgán egy-egy gyakorlatot kell bemutatni a hajóval, ezek időtartama vizsgázónként mindössze néhány perc. Azonban az adminisztrációval, kikötőből ki- és bevitorlázással, a vizsgahajó fel- és leszerelésével, csoportcserékkel együtt akár egy fél napig elhúzódhat a vizsga.

Mi történik sikertelen vitorlás vizsga esetén?

Ezzel általában csak akkor szoktunk foglalkozni, ha valóban aktuális a pótvizsga. Nem dráma, hiszen bárkinek kijöhet rosszul a lépés. Egyszerűen be kell jelentkezned nálunk a következő vizsgára, szükség esetén érdemes egy kicsit gyakorolni előtte.

Attól tartok, én kicsit nehezebben értem meg a dolgokat. Fel fogok tudnikészülni rendesen a vitorlás vizsgára?

Az alaptanfolyam célja a sikeres vizsgafelkészítés. Ha azonban szeretnél egy kicsit magabiztosabban érkezni a vizsgára, van lehetőséged különórákon egy kis extra gyakorlásra is.

Kicsit tartok a hajótól, az ismeretlen közegtől, az oktatóktól. Mi várható?

Vezető oktatónk másfél évtizede foglalkozik versenyzéssel, vízi sportok oktatásával és vizsgafelkészítéssel, tehát kevés olyan dolog vagy helyzet van a vízen, amellyel ő ne találkozott volna. Biztos lehetsz abban, hogy többi munkatársunk is maximálisan odafigyel Rád. A tanfolyamon ugyanakkor mindenki kicsit kikerül a komfortzónájából, de ezt igyekszünk úgy csinálni, hogy élmény legyen a vitorlázás! Korábbi tanítványainknál is tájékozódhatsz a tanfolyamon várható történésekről, vagy közvetlenül az oktatóktól.

Mi történik, ha rossz az időjárás?

A gyakorlati vizsgát a hatóság minden körülmények között megtartja, tehát eső esetére legyen nálad esőkabát, sapka stb. Az erős szél sem jelenthet remélhetőleg problémát, ha végigcsináltad az alapképzést. Extrém időjárás esetén azonban elképzelhető, hogy a hatóság elhalasztja a vizsgát. Erre azonban csak nagyon ritkán kerül sor.


Minden évszakban van lehetőség vizsgára?

Elméleti vizsgát a hatósági vizsgaközpontban egész évben lehet tenni, Siófokon és Budapesten szinte minden héten vannak vizsgák. Vitorlás gyakorlati vizsgára Balatonszemesen akkor kerülhet sor, amikor a hajó rendelkezésre áll: áprilistól novemberig. Lehetőség van tehát arra, hogy télen levizsgázz elméletből, így tavasszal már csak a gyakorlatra kell koncentrálnod.

Ha belekóstolnál a vitorlás életbe itt a Balatonon, akkor várunk egy díjmentes ízelítőre, és helyszínbejárásra Balatonszemesen!