Horvát „C” tengeri hajós jogosítvány

Ha már a horvát „C” iránt érdeklődsz, feltételezzük, hogy tudsz vitorlázni, és komolyabb tengeri túrákat tervezel, vagy pedig szkipperként szeretnél dolgozni.

Mire jó a horvát tengeri C”?

A horvát „C” már hivatásos képesítsnek számít, amellyel nyílt tengeren hajózhatsz bárhol a világon, legfeljebb 12 fő befogadóképességgel és 30 Bt (bruttó tonnás, kb. 20m hosszú) rendelkező hajóval (akár vitorlás, akár géphajó). Azaz, a legszebb adriai vitorlás útvonalak bőven bejárhatóak vele! A képesítés feljogosít a hajó VHF rádiójának használatára is. A hozzá tartozó orvosi igazolást 5 évente kell rendszeresen megújítani.

Mire nem jó a horvát tengeri „C”?

A fenti paramétereket meghaladó hajó használatára, valamint belvízi hajózásra.

És a gyakorlat?

A vizsgához nem kötelező a gyakorlati képzés, a képesítés így is megszerezhető. A „C” képesítéshez, valamint a szkipperkedés felelősségéhez szükséges elvárt gyakorlati tudást a vizsgától függetlenül azonban előbb vagy utóbb meg kell szerezni, erre van nálunk lehetőség.

És a vizsgán sincs gyakorlat? 

A vizsga jelenleg egy szóbeli elméleti vizsga. A vizsga tartalmaz egy egyszerű gyakorlati részt, azonban ez nem hangsúlyos.

Mennyire nehéz a vizsga, mennyi idő kell a felkészüléshez? 

A felkészülés otthoni tanulásból, hazai konzultációból, valamint négynapos horvátországi elméleti tanfolyamból áll. A vizsga maga nagyon barátságos légkörben zajlik, de a „B”-hez képest komolyabb vizsgakérdésekkel.

Csak az vehet részt a tengeri vizsgán, aki idehaza már képesítést szerzett?

Korábbi képesítés nélkül is lehet jelentkezni a vizsgára.

Ha jól értem, akkor egy teljesen kezdő, aki életében nem ült még hajóban a vizsga előtt…szintén levizsgázhat? 

Ha még egyáltalán nem hajóztál, azt javasoljuk, hogy először vegyél részt az egyik belvízi gyakorlati képzésünkön.

Milyen nyelven kell vizsgázni?

Magyarul és kis részben angolul (vagy teljesen angolul).

Tehát akkor a felkészülés is magyarul történik? Mi van akkor, ha én nem beszélek magyarul?

Igény szerint magyar és/vagy angol nyelven történik a felkészítés. Azaz Magyarországon élő, angolul tudó, de vitorlázni akaró külföldieket is várjuk.

Horvátul akkor nem is kell tudni a horvát vizsgán??

Nem, a vizsga alapvetően magyarul teljesíthető. De a nemzetközi hajózáshoz szükséges angol szakkifejezéseket (pl. térképészetben vagy rádiózáskor használt fogalmakat) ismerni kell, kicsit magasabb szinten, mint a B-nél – ezeket megtanulod a felkészítésen.

Milyen témákról lesz szó a felkészülés és az oktatás során?

Csupa olyan dolog, amelyekre valóban szükség van a tengeri vitorlázáshoz, és még érdekes is: VHF rádióhasználat, tengeri térképek és navigáció, közlekedési szabályok (ColReg), fény- és hangjelzések, hajómotorok, egyéb kérdések. A hangsúly a térképes feladatokon van, mivel azt nehéz egyedül gyakorolni.

Ki tartja a felkészítést, és hol?

A hazai konzultációt a Dél-balatoni Vitorlásiskola vezető oktatója, Galántha Gergely tartja (Budapesten vagy a Balatonon), aki számos hajós (beleértve a tengerieket) képesítéssel rendelkezik, és Új-Zélandtól kezdve az Északi-tengerig számos vízterületet behajózott. A négynapos horvátországi képzést tapasztalt, magyar anyanyelvű horvát tengerésztisztek tartják.

Mikor van a konzultáció időpontja? Hol tudom kiválasztani?

Az időpontot közösen egyeztetjük, hogy minden résztvevőnek jó legyen.

Mi a jelentkezés és a részvétel menete?

Jelentkezési lap kitöltése a Dél-balatoni Vitorlásiskola oldalán; tanfolyamdíj első részletének kifizetése; konzultáció; leutazás, horvátországi képzés, tanfolyamdíj utolsó részletének kifizetése; vizsga. Egyeztetés szerint tengeri vitorlás gyakorlat a tanfolyam előtt vagy a vizsgát követően, akár más naptári évben.