Motorcsónak tanfolyam

Sebesség és szabadság – szállj motorcsónak fedélzetére!

A motorcsónak tanfolyamon megszerezheted azt a tudást, amivel sikeres vizsgát tehetsz.

Motorcsónak tanfolyam célja

Motorcsónak (és vitorlás) tanfolyamunk célja, hogy megszerezd a kedvtelési célú kishajós képesítést, amely birtokában önállóan vezethetsz kishajót Európa belvizein.

Belsőégésű (általában benzines) motorral felszerelt motorcsónakot védett vízterületen (pl. Balaton, Velencei-tó), hobbi céllal nem szabad üzemeltetni, viszont a legtöbb folyón vagy tavon ezek használata általános. A védett vizeken egyre népszerűbben az elektromos motorcsónakok, ezek egy részéhez képesítés sem szükséges, azonban a hajós szabályokat nemcsak ismerni kell, de be is kell tudni azokat tartani, és az sem árt, ha valaki ért ahhoz amit csinál.

A belvízi képesítés tengeren nem érvényes, de az itt megszerzett tudást természetesen a tengeren is fogod tudni használni. És már hallottunk olyat is, hogy Horvátországban motorcsónakot kölcsönző cég a belvízi képesítést is elfogadta a tengerparton.

A motorcsónak tanfolyam elméleti képzése távoktatással történik, a résztvevők otthonról gyakorolnak, tehát itt nincs létszámkorlát. A gyakorlati képzésen egyszerre három tanuló ül a hajóban az oktató mellett, egymást váltják. A gyakorlati képzés időtartama fél nap, a beosztást az oktató állítja össze (egy adott napon tehát 6-9 tanuló gyakorol). A tanfolyamot egy fő részvételével is megtartjuk.

motorcsonak

Motorcsónak képzés részletei

Motorcsónak és vitorlás tanfolyamaink elméleti képzései minden hónap 10-én indulnak, az év 12 hónapjában. Az elméleti vizsgára három hét múlva (hó végén, vagy következő hónap első napjaiban) kerül sor közösen egyeztetett időpontban, hatósági vizsgaközpontban, Siófokon, vagy Pesten.

A motorcsónak tanfolyam félnapos gyakorlati kurzusai áprilistól novemberig tartanak a Dunán, Budafokon, közösen egyeztetett időpontokban. Külön napon kerül sor a gyakorlati vizsgára.

Fontos tudnivaló, hogy ha elméletből még nem vizsgáztál le, a gyakorlati képzésen ettől függetlenül is részt vehetsz. Tehát ha például április 10-én elkezded az elméleti képzést, de 15-én van a gyakorlati képzés, az nem probléma! Szigorú sorrend csak a hatósági vizsgáknál van: addig nem vehetsz részt a gyakorlati vizsgán, amíg le nem vizsgáztál elméletből. Ha megcsináltad a képzést, egy év áll rendelkezésre ahhoz, hogy mindenből levizsgázzál.

A motorcsónak tanfolyamon (alaptanfolyam) elsősorban kezdőket várunk, és azokat, akiknek szükségük van a képesítésre.

A legtöbb esetben a félnapos gyakorlati képzés elég, vagy elég lehet a sikeres vizsgázáshoz, azonban minden vizsga előtt van lehetőség különórás gyakorlásra. Szükség esetén állunk rendelkezésre a továbbiakhoz is – akár a saját hajódon!

Motorcsónak tanfolyam ára

Mi 2023-ban is megtartjuk az előző évi árakat. Természetesen vizsgadíj-költségekkel is kell kalkulálni, ezeket a vizsgahatóságnak kell kifizetni. A teljes kombinált tanfolyamdíj 2023. elején (vitorlás+motorcsónak) 190.000 Ft, ha csak motorcsónak képesítést szeretnél, az 100.000 Ft, 2022-höz képest változatlan áron. A részletes árlistát az Árak oldalon találod.

A képzés oktatói

Oktatóink évtizedes rutinnal rendelkező géphajósok és vitorlázók, köztük Galántha Gergely, és Fekete Andris. Az oktatást saját készítésű kiadványokkal (pl. „Csomók, lekötések és áttételek a kishajókon”) is segítjük. Oktatóinkról bővebben az Oktatóink oldalon olvashatsz.

A motorcsónak tanfolyam követelményei

A jelentkezéshez 18. éves életkor, és alapfokú iskolai végzettség, valamint egészségügyi alkalmasság (ezt pl. a háziorvos tudja igazolni) szükséges. Az elméleti képzést egyébként már 17 évesen is el lehet kezdeni. Tanulóink többsége általában 20 és 60 év közötti életkorral rendelkezik.

A kisgéphajós tanfolyam kombinált képzés keretében vitorlás képzéssel együtt is elvégezhető! Várunk a fedélzeten!