Magyar tengeri képesítés

Magyar tengeri kishajó vezetői jogosítvány

A IV. osztályú, kedvtelési célú, tengeri kishajó-vezetői képesítéssel a parttól 3 tengeri mérföld távolságon belül hajózhatsz, de belvízen is használhatod. A tengeri kishajó teljes hossza a 24 métert, a belvízi kishajó teljes hossza a 20 métert nem érheti el, utas befogadó képessége legfeljebb 12 fő lehet. A képesítés rádiós vizsgát nem tartalmaz.

Ha ezt a tengeri vizsgát megszerzed, akkor a belvízi képesítésnek megfelelő tengeri képesítésednek megfelelő tengeri kiegészítés szerezhető meg; azaz a belvízi vitorlás képesítéshez tengeri vitorlás vizsga és képesítés, a kisgéphajóshoz tengeri kisgéphajós, a kombinálthoz (vitorlás kishajó+kisgéphajó) kombinált tengeri vizsga és képesítés szerezhető.

A belvízi és IV. oszt. tengeri képesítéseid azonos okmányra kerülnek.

A vizsgára jelentkezés feltétele a 18. életév betöltése, meglévő belvízi kishajóvezetői képesítés, tengerész hajórvosi vizsgálat, tanfolyamigazolás (ezt a képzőszerv állítja ki), valamint vizsgadíj-befizetési igazolás.

Tengeri vitorlástúrák a Dél-balatoni Vitorlásiskolánál

Kinek ajánljuk a IV. osztályú tengeri vizsgát és képesítést? Annak aki…

…a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb módon szeretne meglévő belvízi magyar hajóvezetői képesítése mellé egy nemzetközi tengeri képesítést szerezni;

…éppen most végzi vagy most iratkozik be belvízi tanfolyamra, és „teljes” belvízi-tengeri kombinált képesítéspalettát szeretne, némi kedvezménnyel;

…aki Horvátországban, vagy más európai tengerparton jet-skit vagy motorcsónakot szeretne bérelni;

…aki tengeri vitorlást szeretne bérelni, partközelben, és valamilyen rádiós vizsgával (vagy ilyen vizsgát kiváltó hajós képesítéssel) már rendelkezik;

…aki olyan vitorlás sporteszközt vagy egyéb kisebb vitorlást szeretne tengeren bérelni, amelynél nem írnak elő kötelező rádiós vizsgát.

Az Adrián szeretnék nagyobb charterhajót bérelni, mi a teendőm?

Amennyiben megfelelő számodra a IV. osztályú képesítés által nyújtott 3 mérföldes táv, akkor egy kiegészítő rádiósvizsgára lesz szükséged. Azonban ha komolyabb tengeri vitorlástúra vezetésében gondolkodsz, érdemes szintet lépni, akár egy III. osztályú magyar tengeri képesítéssel, akár egy horvát „B” vagy „C” tanfolyammal.

Hogyan néz ki a tengeri vizsgára való felkészülés?

A felkészülés távoktatásos (otthoni) tanulásból és egy egyszeri személyes konzultációból áll.

Gyakorlati képzés is van?

Ez a vizsgafelkészülés és a vizsga nem tartalmaz gyakorlati elemeket. Természetesen igény esetén, a vizsgától függetlenül szervezünk tengeri gyakorlatot is.

Milyen valós tudásra tehetek szert ezzel a vizsgával?

A vizsgára előírt kérdésbank (kevesebb, mint 200 db.) megtanulásával betekintést nyersz a tengeri hajózás világába. A személyes konzultáción pedig belekezdünk a térképes navigáció izgalmas világába, amelynek jó hasznát veszed akkor, amikor valóban tengerre szállsz.

Ki tartja az oktatást?

A felkészülés elsősorban otthoni tanulással történik. A konzultációt a Dél-balatoni Vitorlásiskola vezető oktatója, Galántha Gergely tartja, aki számos hajós (beleértve a tengerieket) képesítéssel rendelkezik, és Új-Zélandtól kezdve az Északi-tengerig számos vízterületet behajózott. A konzultációra Budapesten, vagy igény szerint a Balatonon kerül sor.