A hajós vizsgákról

Képesítést nyújtó tanfolyamunk elméleti és gyakorlati képzésből áll, amit hatósági vizsga követ, külön elméletből és külön gyakorlatból. Hogyan is néznek ezek ki, mi kell ahhoz hogy valaki vizsgázhasson?

Vizsgajelentkezés

A vizsgajelentkezéshez számos dokumentumra van szüksége a hajózási hatóságnak, ezeket a tanfolyamra jelentkezéskor elkérjük. Ugyanis a vizsgajelentkezéssel kapcsolatos adminisztrációt az első vizsgasorozat intézésekor magunkra vállaljuk.

Ezen dokumentumok egyike a képzési igazolás, amit a tanfolyam végén állítunk ki a résztvevőknek.

A vizsgaidőpont jóváhagyását a hatóság közvetlenül a vizsgázónak is visszaigazolja.

Az elméleti vizsga

Az elméleti vizsga egy számítógépes teszt, hasonló ahhoz amivel a képzés során mindenki gyakorol. A vizsgatárgyak: HSZ (hajózási szabályzat), Hajózási ismeretek (vitorlás), Hajózási ismeretek (kisgéphajó). Ha csak vitorlásból vizsgázol, akkor csak a HSZ és vitorlás Hajózási ismeretek a két vizsgatárgy. Tárgyanként 20 feleletválasztós kérdést kell megoldani. Ha jól felkészültél, akár fél óra alatt is végzel. A helyszín a KAV vizsgaközpontja, Pesten vagy Siófokon.

Hogyan néz ki a gyakorlati vizsga?

A vitorlás gyakorlati vizsgára Balatonszemesen kerül sor, több csoportban, ugyanazzal a hajóval, amivel gyakoroltunk. A hajóra egyszerre 3-4 vizsgázó száll fel, azonkívül a vizsgabiztos, és egy oktató a vitorlás iskola részéről. Mindig az vizsgázik, aki a kormánynál ül, őneki kell vezényelnie a legénységet, kezelnie a kormányt és a nagyvitorlát. A vizsga általában néhány percet vesz igénybe, és leggyakrabban ún. vízből mentési feladatot kér a vizsgabiztos. Utána csere. A vizsgabiztos kérdezhet elméleti kérdéseket is, és kérhet kötélmunkákat is (csomók).

A géphajós vizsgára géphajós partnerünknél kerül sor a Dunán. A vizsga lebonyolítása hasonló a vitorláshoz.

Milyenek az esélyeim? hogyan készülhetek fel a legjobban?

Hivatalos és nyilvános vizsgaeredményességi statisztikák a képzőszervekről nincsenek. A Nyugat-balatoni Vitorlás Iskolának azonban volt olyan szezonja, amikor minden gyakorlati vizsgázó sikeresen teljesített, és tanulóink többsége mindig elsőre levizsgázik. Célunk tehát, hogy az alapképzés továbbra is teljes mértékben felkészítse tanulóinkat a vizsgára. Vezető oktatónk, Galántha Gergely több évtizedes vitorlás rutinnal és oktatói tapasztalattal rendelkezik, beleértve a vizsgákon való részvételt is. A képzéseket ő felügyeli vagy végzi személyesen. Aki azonban a vizsga előtt szeretne egy kis magabiztosságot szerezni néhány extra órával, arra is van lehetőség.

Hogyan kapjuk meg a jogsit?

Mind a gyakorlati, mind az elméleti vizsga végén már lehet tudni az eredményeket. És van már lehetőség arra is, hogy az utolsó (és sikeres) gyakorlati vizsga alkalmával ott a helyszínen megigényeld a képesítést, tehát a vizsgára a személyi okmányon kívül ne felejts el elhozni két darab színes igazolványképet is!

Jó felkészülést, jó szelet, sok sikert!