Horvát tengeri „B” hajós jogosítvány

Mire jó a horvát tengeri „B” ?

A horvát „B”vel 12 mérföldig lehet elhagyni a tengerpartot, legfeljebb 12 fő befogadóképességgel és 30 Bt (bruttó tonnás, kb. 20 m hosszú) hajóval, legyen az vitorlás vagy motoros. Azaz, a legszebb adriai vitorlás útvonalak bejárhatóak vele! A képesítés feljogosít a hajó VHF rádiójának használatára is. Életre szóló, nem kell hozzá az orvosit rendszeresen megújítani. Használható természetesen kisebb motoros csónak, vagy jet-ski bérlésére is.

Mire nem jó a horvát tengeri „B” ?

Nyílt tengeri hajózásra, a tengerparttól számított 12 mérföldes távolságon túl. Nem használható továbbá belvízi hajózásra (pl. a Balatonon), hacsak nem az ICC-vel együtt szerzed meg.

Hogyan lehet megszerezni a horvát tengeri „B” képesítést?

Ennek kétféle módja van: beiratkozás horvát tengeri „B” vizsgára, vagy pedig beiratkozás egy horvát „ICC+B” tanfolyamra és vizsgára.

Melyiket válasszam?

Ha már van belvízi képesítésed és csak Horvátországban hajóznál tengeren, akkor nincs szükség ICC-re, egyszerűbb és olcsóbb csak egy sima „B” vizsgatanfolyamot megcsinálni. Ha viszont más (ICC-kompatibilis) országban is szeretnél part menti vízeken hajózni, vagy még nincs belvízi képesítésed sem, akkor érdemes lehet az ICC+B-t választani. Ez valamivel drágább, de egy vizsgával megvan a két képesítés.

És a gyakorlat?

A „B” vizsgához nem kötelező a gyakorlati képzés, a képesítés így is megszerezhető. A gyakorlati tudást a vizsgától függetlenül azonban előbb vagy utóbb meg kell szereznie annak, aki valóban hajózni akar, erre van nálunk lehetőség.

És a vizsgán sincs gyakorlat? 

A vizsga egy szóbeli elméleti vizsga, amely magyarul teljesíthető (természetesen néhány nemzetközileg használt szakkifejezéssel kiegészítve, amelyeket a felkészülés során megismersz). Gyakorlati vizsga nincs.

Mennyire nehéz a vizsga, mennyi idő kell a felkészüléshez? 

A felkészülés otthoni tanulásból hazai és horvátországi konzultációkból áll. A vizsga maga barátságos légkörben zajlik, elméleti jellegű és nem mondható nehéznek, de azért kell készülni.

Csak az vehet részt a tengeri vizsgán, aki idehaza már képesítést szerzett?

Teljesen kezdők is jelentkezhetnek a horvát tengeri vagy belvízi vizsgákra.

Ha jól értem, akkor egy teljesen kezdő, aki életében nem ült még hajóban a vizsga előtt…szintén levizsgázhat? 

Pontosan. A horvát vizsgarendszernek az a logikája, hogy a szabályokat, a biztonsági tudnivalókat, meteorológiát, VHF rádió alapokat és a part menti navigációt legalább alapszinten, elméletben tanulja meg az, aki vízre akar szállni, és vizsgázzon is le belőle. A gyakorlatot pedig majd külön megtanulja. Anélkül úgysem fog tudni kiállni a hajóval egy tengeri kikötőből.

Milyen nyelven kell vizsgázni?

Magyarul. Egyes szakkifejezéseket ismerni kell angolul és horvátul is (ezeket a felkészülés során könnyedén megtanulod).

Tehát akkor a felkészülés is magyarul történik? Mi van akkor, ha én nem beszélek magyarul?

Igény szerint magyar és/vagy angol nyelven történik a felkészítés. Azaz Magyarországon élő, angolul tudó, de vitorlázni akaró külföldieket is várjuk.

Horvátul akkor nem is kell tudni a horvát vizsgán??

Nem, a vizsga teljesíthető magyarul. A horvát tengeri térképet azonban értelmezni kell tudni, tehát 8-10 kifejezést azért meg kell tanulni horvátul, azonkívül van néhány nemzetközileg használt angol hajós kifejezés (pl, vészjelzés leadása), ezeket megtanulod a felkészítésen. Menni fog? 😁

Milyen témákról lesz szó a felkészülés és az oktatás során?

Csupa olyan dolog, amelyekre valóban szükség van a tengeri vitorlázáshoz, és még érdekes is: VHF rádióhasználat, tengeri térképek és navigáció, közlekedési szabályok (ColReg), fény- és hangjelzések, hajómotorok, egyéb kérdések. A hangsúly a térképes feladatokon van, mivel azt nehéz egyedül gyakorolni.

Ki tartja a felkészítést, és hol?

A Dél-balatoni Vitorlásiskola vezető oktatója, Galántha Gergely, aki számos hajós (beleértve a tengerieket) képesítéssel rendelkezik, és Új-Zélandtól kezdve az Északi-tengerig számos vízterületet behajózott. A horvátországi felkészítést és vizsgáztatást pedig horvátul és magyarul is anyanyelvi szinten beszélő tapasztalt horvát tengerésztiszt.

Mikor van a konzultáció időpontja? Hol tudom kiválasztani?

Az időpontot közösen egyeztetjük, hogy minden résztvevőnek jó legyen.

Mennyi időt vesz igénybe a vizsga, mi a menetrend?

A tengeri B vizsga Zadarban kerül megszervezésre, a vizsga előti napon helyi konzultációval, amelyen kötelező a részvétel. A vizsgára másnap kerül sor, azaz egy éjszakát be kell tervezni. Tehát (a hazai konzultációt nem számítva) kétnapos útra kell készülni.

Az utazással kapcsolatban mi a teendő? Van esetleg közös szervezés?

Alapesetben ezt mindenki magának szervezi, de általános gyakorlat, hogy a régi-új ismerősök összeállnak, így megosztható az útiköltség.

Mikor kapjuk meg a képesítést?

Ott a helyszínen, a vizsga végén. Nincs várakozás, nincs aktatologatás.

Ok…na de tényleg, ez ott egy elfogadott tengeri papír??

Ez nem kérdés, a horvát tengeri „B” a legelterjedtebb hajós képesítés Horvátországban, a charterhajókat kiadják mindegyik érvényes képesítésre, beleértve „B”-t is. Az pedig teljesen mindegy, hogy „B” vagy „C” van kéznél, amikor megjön a Bóra…a kauciót is ugyanúgy beszedik, a hajóWC-dugulást is ugyanannyiért orvosolják…és persze a delfinek is pont ugyanúgy ugrálnak a menetben lévő hajó körül 😉