ÁLTALÁNOS KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ

kedvtelési célú kisgéphajó- és vitorlás kishajóvezetői tanfolyam

Belvízen 7,5 kW-nál nagyobb motorteljesítményű, vagy 7 m vagy annál nagyobb testhosszú kisgéphajó vezetéséhez kisgéphajó vezetői engedély szükséges. A belvízi kedvtelési célú kisgéphajó-vezetői képesítés belvízen – beltenger kivételével – kedvtelési céllal közlekedő kisgéphajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít. Fontos tudnivaló azonban, hogy a Balatonon, a Velencei-tó és a Fertő tó teljes területén, továbbá a Ráckevei-Dunaág és a Tisza-tó külön jogszabályban meghatározott részein belső égésű motorral hajtott kishajót és csónakot kedvtelési céllal üzemeltetni tilos.

Vitorlás kishajó vezetéséhez kedvtelési célú hajóvezetői engedély szükséges melyet jóváhagyott hatósági tanfolyamon lehet megszerezni Tíz négyzetméteres vagy azt meghaladó névleges vitorlafelületű vagy 7 m testhosszú, vagy hosszabb vitorlás kishajó vezetéséhez vitorlás kishajó vezetői engedély szükséges. A belvízi kedvtelési célú vitorlás kishajó-vezetői képesítés belvízen – beltenger kivételével – kedvtelési céllal közlekedő vitorlás kishajó vezetésére és gépi berendezéseinek kezelésére jogosít. Ezzel a képesítéssel tehát a balatoni kikötőkben található tőkesúlyos, kabinos túrahajók többsége vezethető.

Egy tanfolyam lehetőséget biztosít a kisgéphajós és a vitorlás kishajós képesítés egyidejű megszerzésére is. Természetesen van arra is lehetőség hogy csak az egyik képesítést célozza meg valaki.

Hajós képesítés megszerzéséhez a hajózási hatóság által akkreditált tanfolyamot kell elvégezni. Erre nálunk az alábbiak birtokában tudsz jelentkezni:

befejezett legalább általános iskolai tanulmányok
személyazonosság és lakcím igazolása
18 éves életkor betöltése
orvosi alkalmasság
biztos úszni tudás
jelentkezési lap kitöltése
tanfolyam díjának befizetése

A jelentkezés menete a következő:

1. Jelentkezés e-mailen keresztül: info (kukac) delbalatonivitorlas . hu

2. A jelentkezéskor megadott email címre elküldjük a visszaigazolást és a tanfolyam részleteit

3. A tanfolyam díjának átutalása

4. A tanfolyamhoz és a vizsgához szükséges dokumentumok elküldése.

A tanfolyam díja tartalmazza a hatóság által jóváhagyott oktatást, az oktatók és a felszerelések költségeit. Nem tartalmazza viszont a hatósági vizsgadíjakat, valamint a képesítés kiállításához szükséges egyéb költségeket.

A kedvtelési célú hajóvezetői tanfolyam felépítése

Kisgéphajós tanfolyamunk tanulóinak kötelező gyakorlati óraszáma 4 óra (fél nap).

Vitorlás kishajós tanulóink kötelező gyakorlati óraszáma 19 óra (3 nap).

Tanfolyamunk témakörei: Hajózási szabályzat, Hajózási ismeretek (kisgéphajó), Hajózási ismeretek (vitorlás kishajó), vitorlás kishajós képzésben résztvevők számára kiegészítve a vitorlázás elméletével, valamint kisgéphajós- és vitorlás kishajós gyakorlat.

Megbízott, illetve állandó oktatóink sok éves vízi gyakorlattal rendelkező hajóskapitányok, köztük vitorlás versenyzők, edzők. Az akkreditált tanfolyam gyakorlatai elsősorban egy Sudár Regatta vitorlással kerülnek lebonyolításra.

A gyakorlati képzések helyszíne

A vitorlás gyakorlati képzés és gyakorlati vizsga helyszíne: Balatonszemes, Hunyady József kikötő (Kikötő utca 1.)

A géphajós gyakorlati képzés és vizsga helyszíne Budafok, dunai partnerünknél.

Az elméleti vizsga a KAV vizsgaközpontjaiban lehetséges, ez általában Pest vagy Siófok (választható).

A gyakorlati vizsgákra a hajós iskola lehetőséget biztosít a gyakorlati képzési helyszíneken.

A vizsgákon csak az vehet részt, aki rendelkezik a hajós iskola által kiállított képzési igazolással. Gyakorlati vizsgára az bocsátható, aki sikeres elméleti vizsgát tett. Képzési igazolást csak azon tanulók számára tudunk kiállítani, akik az összes  elméleti és gyakorlati órán részt vettek.

A képzés során az alábbi segédanyagok állnak rendelkezésre a hajós iskolában: 

Tesztgyakorló rendszer, Nemes Anikó-Orbán István (szerk.): Hajózás. 2. kiadás, 2017., Galántha Gergely: Csomók, lekötések, áttételek a kishajókon, Galántha Gergely: Vitorlázás alapok.

Jó szelet, eredményes felkészülést kíván:

A Dél-balatoni Vitorlásiskola