Kötelek és csomók használata a vitorláson

Ha azt gondolnád, hogy a kötél csomókat kizárólag a nagyobb hajókon használják, akkor nagyot tévedsz. Egy kisebb vitorlás esetén is szükség van arra, hogy tisztában legyél azzal, mikor és mit érdemes alkalmazni. Akadnak olyan csomók, amelyeket kizárólag kikötéskör vagy csak menetben kell használni; és néha nem árt bonyolultabb és hétköznapibb változatokat is ismerni. 

Ebben a cikkben a kötelek és a csomók használatát mutatjuk be vitorláson!

A legfontosabb kötélcsomók

Nagy szerencse, hogy a hajókötelek választéka hatalmas, ennek köszönhetően nem okozhat problémát megtalálni a megfelelő darabot, amit a vitorláson lehet alkalmazni. Nem muszáj persze az összes csomóról tudni mindent és használni azt, nem kell nagymesternek lenni, azonban a legfontosabbakat tudni kell hibátlanul kivitelezni. Nem árt addig gyakorolni, amíg pillanatok alatt, félkézzel képesek nem vagyunk megkötni azt. Minél több csomót ismerünk, annál egyszerűbben tudjuk elsajátítani a kötési technikákat. 

Vitorlás csomók típusai

Van pár olyan csomó, amiket mindenképpen érdemes megtanulni, mielőtt útnak indulunk vitorlázni. Az egyik ilyen a szorító- és a kikötő nyolcas, hiszen ezek elengedhetetlenek a kikötéshez. Szinte a legfontosabbak, amik nélkül nem érdemes vízre szállni. A másik a palstek/gassza/bowline (a gyakori csomónak többféle elnevezései vannak), amelynek segítségével a kötél végét tudjuk rögzíteni a  mindennapi vitorlázás során. A takács csomóval (más néven: reffcsomó) pedig két hasonló vastagságú kötélvéget tudunk összekötni.

Ott vannak továbbá azok a csomók, amelyek talán nem elengedhetetlenek, de nagyon hasznosak lehetnek. Ilyen például a tüzérhurok, amely tulajdonképpen a csomók kereszteződéséül szolgál. Ebbe más csomókat is bele lehet fűzni, így a kötelek találkozási pontjául szolgálhat. Hasonlóan hasznos a hurkos halászcsomó, amellyel egy biztosan tartó kötélvégi hurkot köthetünk. 

Mit érdemes tudni a bandázs kötésről?

Van még egy olyan csomó, amely sokszor jöhet jól a mindennapok során is. Kevés helyet foglal, igen erős, nem utolsó sorban strapabíró, nem véletlen, hogy nem csak a vitorlások használják. Alkalmas ugyanis íjak valamint nyilak bandázsolására is. Nem egyszerű megtanulni, kezdők számára nem ez az első, amit mindenképpen el kell sajátítani. Profik esetében hatalmas segítség lehet nyílt vízen, így nem árt megtanulni alkalmazni a bandázs kötést. 

Mi a helyzet a tengerészcsomóval?

Akadnak olyan technikák, amelyek története régre nyúlik vissza, még a tengeri hajózás idejére. Ilyen például a villás hurok, amit általában árbócmászásra használnak. Másik hasonló csomó a tripla bowline, amely olyan mint a sima, csak több szálból készítik a hurok részt. Éppen ezért jobban elosztja a terhelést is. 

Lehet szó továbbá dobókötélről, dupla halászcsomóról, valamint pillangóhurokról egyaránt. Ezek mind a tengerészek által kifejlesztett változatok, amikben a mai napig meg lehet bízni, ha vitorlázásról van szó. Ne lepődjünk meg ezért, ha a “tengerészcsomó” kifejezéssel különböző csomók esetében is találkozunk.

Összegezve
A kötelek és a csomók használatának nagy haszna van a vitorláson, így kezdőként és profiként sem árt elsajátítani pár alap vagy éppen bonyolultabb technikát. A legfontosabbak nélkül azonban senkinek sem szabad útnak indulni. Vitorlás tanfolyamainkon természetesen az összes olyan csomóval megismerkedünk, amely a biztonságos hajózáshoz szükséges.