Kielzugvogel

A Kielzugvogel („tőkesúlyos vándormadár”) egy rendkívül népszerű rekreációs vitorlás Németországból. Könnyen és jól kezelhető, mindezek mellett nagyon jó menettulajdonságokkal rendelkezik.

Kiezugvogel vitorlásverseny Balatonföldváron, a Spartacus Vitorlás Egyletben

A „Tőkesúlyos Vándormadár” egy rendkívül népszerű rekreációs vitorlás Németországból. Könnyen és jól kezelhető, mindezek mellett nagyon jó menettulajdonságokkal rendelkezik. Nagy orrvitorlával (génuával) ellátott vitorlázata egy kicsit a Repülő Hollandi családiasabb kivitele lehetne. Néhányan a kalózhoz is hasonlítják, erre azonban csak a hajótest sarkos kivitele utal.

Dél-balatoni Vitorlásiskola oktatója Gergő
Kielzugvogellel, Badacsony előtt

Egyik fő jellegzetessége, hogy létezik uszonyos (Schwertzugvogel) és tőkesúlyos (Kielzugvogel) kivitelben is. Egyre népszerűbb idehaza is, Balatonföldváron, a Spartacus Vitorlás Egyletben több ízben rendeztek nemzetközi Kielzugvogel versenyt is. A Velencei-tavon, a Majthényi Zsombor vezette vitorlás klubban is jó néhány darab megtalálható.

Kiezugvogel vitorlásverseny Balatonföldváron, a Spartacus Vitorlás Egyletben
Kielzugvogel verseny Balatonföldváron, a Spartacus Vitorlás Egyletben, 2024-ben. Fotó: Kézai Zsolt

Vitorlás iskolánkban több szezonon keresztül használtuk a Kielzugvogelt oktatási és élményvitorlázási célokra, nemcsak vitorlásiskolánk korábbi helyszínén, Keszthelyen, hanem Balatonszemesen is. A versenyzéskor használt osztályelőráshoz képest némileg csökkentettük a vitorlafelület (génua helyett fokot, sőt viharfokot is tettünk be a készletbe), valamint reffsorokkal is elláttuk a nagyvitorlát. Így különösen jól bírta az erősebb széllökéseket. Természetesen a sportos jellege így is megmaradt, és habár felborulni nem tud, de azért a pöffökben megdől. A tőkesúly miatt viszont a kategóriájához (5-6m-es vitorlás csónakok) képest átlagon felüli stabilitással rendelkezik. Merülése mindössze 1 méter. A típus használatában előny, ha valaki a versenyvitorlázásban és a sportosabb hajók felszereltségében is némileg járatos. Jelenlegi oktatási koncepciónkat leginkább 25 láb körüli, sportosan felszerelt túrahajókkal tudjuk a leghatékonyabban megvalósítani, a „Vándormadarat” meghagytuk könnyed élményvitorlázás céljára.

Czövek Máté, a Vitorlásiskola oktatója Keszthelyen

A munkatér rendkívül tágas, így akár négy felnőtt is kényelmesen elvitorlázhat vele, igazi „daysailer”. Aki szereti a kalózt a nyugodt, stabil karaktere miatt, az örömmel fogja megtapasztani a „nagyobb testvér” által nyújtott nagyobb teret, komfortot és stabilitást.