Képzési áttekintés

Általános tudnivalók

Kisebb vízi eszközök (pl. szörf, vitorlás csónak, kajak) szabadon használhatóak belvízen, azonban a  szabályokat ezekkel is be kell tartani, biztonságos használatukhoz tanfolyamon megszerezhető valódi tudásra van szükség.vitorlás csónakra nem szükséges képesítés Aki ennél nagyobb hajókat szeretne vezetni, annak képesítéssel („hajóvezetői jogosítvány”, „vízi jártassági”, „hajós engedély” „kishajóvezetői”) is kell rendelkeznie, melyet csakis hatóságilag jóváhagyott képzésen és hatósági vizsgával lehet megszerezni. Vitorlás és kisgéphajó (motorcsónak) képesítéseket egyaránt lehet szerezni.

A Dél-balatoni Vitorlásiskola olyan tanfolyamokat ajánl, ahol egyszerre lehet szakképzett és évtizedes tapasztalattal és eredményekkel rendelkező oktatóktól elsajátítani a hajós mesterterség alapjait, valamint megszerezni a szükséges képesítést, jogosítványt.

Képesítést nyújtó tanfolyamok

Egy tanfolyam elméleti és gyakorlati képzésből áll.
Az elméleti rész távoktatással végezhető el, konzultációs lehetőséggel. Így az elméleti képzés nincs helyhez kötve.
A gyakorlati képzés 3+1 nap (az első nap délutánja konzultáció a kikötőben), erre Balatonszemesen kerül sor. A kisgéphajós képzés időtartama fél nap, erre közösen egyeztetett időpontban kerül sor a Dunán.

A hatósági vizsgák egy-egy napot vesznek igénybe. A megszerzett képesítések 20 m-es testhosszig vagy 12 fő befogadó képességig teszik lehetővé vitorlás kishajó és kisgéphajó vezetését.

Részletes kedvtelési célú alaptanfolyam tájékoztatónkat itt találjátok. A távoktatásos képzési tájékoztatót itt találjátok: klikk ide.

Pénzkereseti céllal való hajózáshoz vagy védett vízterületen egyesületi géphajó vezetéséhez vagy szolgálati állományban történő hajóvezetéshez hivatásos vagy szolgálati célú képesítésre van szükség. Ezen tanfolyamaink ugyanúgy rendelkezésre állnak alaptanfolyamos és távoktatásos rendszerben egyaránt.

Egyéb (képesítést nem nyújtó) tanfolyamaink

Lehetőséget biztosítunk képesítéstől függetlenül a hajózás alapjainak elsajátítására vagy újraismétlésre, egyebek mellett: reffelés, horgonyzás, kikötőbe ki- és beállás, manővertréning, motorhasználat. A kisgéphajós oktatást gyakorlattal rendelkező vízirendőrök végzik, akiktől nemcsak a know-howt lehet elsajáítani, hanem azt is, hogy a hatósági ellenőrzési gyakorlatban melyek a legfontosabb szempontok. Haladó tanfolyamainkon pedig megismerkedhettek a speciális vitorlák (spinakker, genakker) használatával, a versenyzés alapjaival és egyéb haladó szintű készségekkel. Szervezünk túrákat az Adrián is.

Zárszó…

A képesítés megszerzésével vagy egy tanfolyam elvégzésével a tanulás természetesen nem érhet véget. Hajós rutint, vízbiztonságot valamint az egész világon érvényes hajós kultúrát csak rendszeres gyakorlással és továbbképzéssel lehet elsajátítani.

Jó szelet kíván:

A Dél-balatoni Vitorlásiskola